8v
logo-dno

Proizvodnja

Proizvodni proces i pogon kompanije Feplo

U novembru 2014. godine u Konjevićima kod Čačka otvorena je prva fabrika ekoloških vodootpornih ploča napravljenih od recikliranog otpadnog materijala u ovom delu Evrope – “Feplo”. Osim što je otvaranjem ovog pogona napravljen korak ka ekološkim standardima, nova fabrika će doprineti razvoju industrije ovog kraja. Ekološke vodootporne ploče su originalni domaći proizvod, u njihovu proizvodnju je uloženo pola miliona EUR i zaposleno je 24 radnika.

Mašine za proizvodnju ovih ploča konstruisali su inženjeri kompanije “Feplo” i ovakav proces proizvodnje je jedinstven u Srbiji i ovom delu Evrope.

Postupak proizvodnje “Feplo” ploča počinje mlevenjem otpadnom tetrapaka. Nakon mlevenja, ukoliko je materijal vlažan prolazi kroz sušare odakle se ponovo vraća u silose. Iz silosa materijal ide na pokretne trake, koje pritiskaju valjci odakle materijal ulazi u sto od 5 nivoa gde se pretvara u table. Izmlevene table ulaze dalje u presu, presuju se na temperaturi od 170 stepeni i pod pritiskom od 200 bara. Pečenje traje 15 minuta, na koliko se i ponavlja svaki proces, i odakle izlaze gotove ploče koje idu na finalnu obradu odnosno obrezivanje kako bi se dobile fine ivice.

Urađene ploče stavljaju se u palete od po 100 komada. Dnevno se u dve smene proizvede 300 tabli, dok je mesečni kapacitet fabrike oko 80 paleta.

 

Feplo

Vodootporne ekološke ploče

Zašto Feplo?

Ispunjavaju izuzetno visoke zahteve sa strane postojanosti oblika, homogenosti i minimalnih izmena svojstava pružajući odlične mogućnosti za savremenu gradnju .

Karakteristike

Vodootporne EKO ploče koje se proizvode u fabrici "Feplo" su 100% ekološki proizvod.

Prodajna mesta

Razvijena prodajna mreža preko naših distributera. Vršimo i distribuciju naših proizvoda našim vozilima i kamionima.

Društvena korisnost

Za izradu jedne “Feplo” ploče od 2,5 kvadrata potrebno je utrošiti i do 20 kg Tetrapaka, pa kompanija njegovom upotrebom brine i čuva životnu sredinu